Zo praktisch mogelijk wonen

Ze zijn Ikea’s handelskenmerk geworden: de handige woonoplossingen voor bijna onmogelijk kleine leefruimtes.  Dat is slimme marketing, want steeds meer alleenstaanden, maar ook gezinnen, zien zich genoodzaakt om hun toevlucht te zoeken tot een klein woonoppervlak.  Anderen kiezen er juist bewust voor.  

Hoe het ook zij, het wonen op een kleine oppervlakte is een trend die nog lang zal doorzetten:

Een kleine woonruimte praktisch – en vooral gezellig en aangenaam leefbaar – inrichten vergt vaak veel creativiteit en inventiviteit.

Met deze 5 praktische interieurtips beleef je meer vierkante meters…

TIP 1 KIES EEN NEUTRALE, LICHTE BASISKLEUR

Kies voor een rustige, neutrale, lichte basiskleur en voer deze zoveel mogelijk door in muren, vloeren en meubels.  Lichte kleuren reflecteren meer licht, waardoor je de kamer optisch ruimtelijker maakt.  Met wit zit je altijd goed.  Wil je toch een muur een ander kleurtje geven, overweeg dan om het wit te breken met slechts een hint naar je lievelingskleur. 

Kleuraccenten kun je aanbrengen met fel gekleurde accessoires.

TIP 2 EEN WANDGROTE SPIEGEL

Maak je leefruimte gevoelsmatig dubbel zo groot door het gebruik van een grote spiegel. 

Zet een enorme, wandgrote spiegel neer op een strategische plek.  Houd hierbij zowel rekening met de vorm van de kamer, als met de lichtinval.

Zet je de spiegel tegen een brede muur aan, dan lijkt je kamer ook breder.  Wil je je kamer langer laten ogen, zet de spiegel dan tegen een smalle wand aan.

Ook de krachtige lichtweerkaatsing van de spiegel zorgt voor een ruimere beleving van een kleine kamer.

TIP 3 CREËER RUIMTE DOOR DE HOOGTE IN TE GAAN

Als je klein woont, heb je vaak geen andere keus dan de hoogte in te gaan met opbergoplossingen.  Dat heeft niet alleen maar nadelen.  Door je legplanken op te hangen op gelijke hoogte met de bovenkant van de deurpost, of zelfs hoger, creëer je de illusie van een hoog plafond.  Ook dit draagt bij aan de ruimtebeleving.

Als het enigszins kan, houd dan je andere opbergmeubels zo laag mogelijk.  Daardoor blijven de muren vrij en ziet de kamer niet ‘volgestouwd’ uit.

TIP 4 VERVANG MUREN DOOR ROOMDEVIDERS

Je kunt ook letterlijk meer ruimte creëren door muren weg te halen en eventueel te vervangen door roomdeviders, daar waar nodig en precies daar waar jij ze hebben wilt.

Wees hierin creatief en origineel.  Denk niet alleen aan kamerschermen en doorkijkkasten, maar wat dacht je van een afgedankte deur, bijvoorbeeld?

TIP 5 ZORG VOOR EEN EENDUIDIGE STIJL IN LEEF-SLAAPRUIMTES

Een eenduidige stijl die je doorvoert voor zowel het leef- als slaapgedeelte van de kamer zorgt voor rust, overzichtelijkheid en oogt een stuk minder rommelig.  Kies ook hier voor een neutrale basiskleur die je iets of wat opvrolijkt met kleurdetails door middel van accessoires.

1 Comment to “Zo praktisch mogelijk wonen”

  1. Hi, this is a comment.
    To delete a comment, just log in and view the post's comments. There you will have the option to edit or delete them.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *